HomePensioenadviesHoeveel moet mijn bedrijf opleveren om financie...

Mijn bedrijf is mijn pensioen

Voor veel ondernemers is dit het geval. Dit geldt zeker voor de jonge ondernemers onder ons die nu aan het opbouwen zijn.

Er gelden verschillende regelingen voor ondernemers met een bv en/of holding structuur of ZZP'ers (de IB ondernemer). 

Als ondernemer met een bv is het belangrijk om op tijd over te gaan naar een holding structuur. Dit moet minimaal 3 jaar voordat je wilt gaan verkopen. Anders moet je over de volledige verkoopopbrengst afrekenen met de belastingdienst. Door er een holding tussen te zetten is het mogelijk om de winsten van die 3 jaar over te zetten naar de holding en een ander moment te kiezen voor het betalen van belasting. Dit kan door het doen van jaarlijkse dividenduitkeringen als aanvulling op inkomen in plaats van alles in 1 keer af te rekenen. Dit kan een groot financieel voordeel opleveren.

Voor een IB ondernemer kan bovenstaande ook een optie zijn en anders moet er op de datum van staken gekeken worden hoe we belasting kunnen besparen op de verkoopwinst. Dit kan eventueel door het inregelen van een stakingslijfrente. 

Waardering onderneming

Bij verkoop van de onderneming is het de bedoeling dat deze een reële prijs opbrengt die marktconform is. Dit geldt voor zowel een verkoop binnen de familie of aan een derde. Mijn advies is om hier een specialist voor in de arm te nemen. Er zijn verschillende waarderingstechnieken en het is heel belangrijk dat de waardering op de juiste manier tot stand komt. Daarnaast is het begeleiden van de verkoop of overdracht van een bedrijf ook een vak apart. Sommige accountantskantoren hebben hiervoor een speciale afdeling. De 'accountant/boekhouder' is hier niet de aangewezen persoon voor. Zaak is om de best mogelijke prijs te realiseren in de markt voor dat moment. 

Als ondernemer heb je vaak zelf al een prijs in gedachten. Mijn advies is altijd, voordat je gaat beginnen aan een verkooptraject, om eerst een financieel plan te laten opmaken. Het is belangrijk om te weten wat je uitgangspunt wordt voor het verkoopbedrag om te bepalen wat je jaarlijks netto nodig hebt. Dit kan zowel in positieve als negatieve zin behoorlijk afwijken van wat je zelf in gedachten hebt.

Bedrijfsoverdracht

Een financieel plan levert je onderstaande op:

  • het geeft inzicht in wat een verkoop financieel betekent voor jouw privé situatie
  • het geeft je onderhandelingsruimte
  • het zet de bandbreedtes neer van de verkoopopbrengst
  • je kunt eventueel je voorwaarden aanpassen ten opzichte van de overname partij en toetsen hoe dit financieel uitpakt
  • je kunt wellicht eerder stoppen met werken of je moet toch nog wat langer doorgaan
  • je hoeft je niet te verbinden aan de overnamepartij, omdat de verkoopopbrengst voldoende is voor je financiële wensen

Andere veelgestelde vragen

Wil je ook financiële vrijheid en inzicht ervaren?
Neem hier contact op
© 2024 LS personal finance