HomeIntegrale financiële planning

Integrale financiële planning

Een integraal financieel plan is jouw routekaart naar succes. Het combineert al je zakelijke en privé financiën in een duidelijk plan, zodat je grip hebt op je huidige situatie en grip krijgt op je toekomst. Het geeft inzicht waar je nu staat, waar je naar toe wilt en hoe je dat kunt bereiken.

In ons kennismakingsgesprek staat allereerst vertrouwen centraal. Vervolgens brengen we je persoonlijke en zakelijke wensen c.q. doelstellingen in kaart. Nadat we alle informatie van je hebben ontvangen gaan we je financiële plan voorbereiden aan de hand van je wensen en doelstellingen. We nemen uitgebreid de tijd om dit met je te bespreken. Hoe beter we je leren kennen hoe beter we kunnen werken aan een maatwerk oplossing. Vervolgens ontvang je van ons een adviesrapport. Hierin staan onze aanbevelingen en actiepunten om jouw wensen en doelstellingen te kunnen bereiken. Om je financiële plan met je leven en je onderneming mee te laten evolueren is ons advies om het periodiek bij te laten stellen. Dan weet je meteen of je op koers ligt.

Plan van aanpak

Wij maken al jaren naar volle tevredenheid gebruik van de planningssoftware Private Wealth Navigator. Deze tool bied jou als ondernemer veel mogelijkheden met betrekking tot het in kaart brengen van je totale inkomens- en vermogenssituatie (inclusief ondernemingsvermogen en latente belastingclaims). De grafieken zijn praktisch en goed leesbaar. Je fiscale situatie is daarmee altijd actueel. Met deze tool kunnen we snel en interactief verschillende scenario's voor je uitwerken, zoals:

  • het langleven scenario (hoeveel wil je levenslang netto per maand kunnen uitgeven?)
  • het scenario bij een onverhoopt overlijden (wat betekent dit financieel voor mijn partner/kinderen?)
  • vermogenspositie (belangrijk voor samenwoners en echtparen met huwelijkse voorwaarden)

Onmisbaar in een integraal financieel plan is je testament. Het bepaalt immers wat er gebeurt met je bezittingen na jouw overlijden. Hiervoor bekijken ook altijd je huwelijkse- of partnerschapsvoorwaarden of je samenlevingsovereenkomst. Voordat je iets kunt nalaten moet wel eerst bepaald worden wat van wie is. Wat is jou en wat is gezamenlijk vermogen? Hoe wil en kun je dit op de best mogelijke manier nalaten? Het moet uiteindelijk wel consistent zijn met je overige financiële doelen.

Waarom is een testament zo belangrijk:

  • duidelijkheid: je bepaalt zelf wie wat erft
  • vermijd conflicten: voorkom discussies tussen erfgenamen
  • bescherm kwetsbaren: zorg voor je partner, kinderen of andere dierbaren
  • minimaliseer erfbelasting: optimaliseer de overdracht van je vermogen
  • bespaar tijd en geld: vermijd compexe juridische procedures

Naast een testament (bij overlijden) is het als ondernemer ook belangrijk om een levenstestament te hebben voor het geval je wilsonbekwaam zou worden. 

Deze aktes kunnen wij niet zelf opmaken of aanpassen. Hiervoor zoeken wij contact met vaste notarissen uit ons netwerk of met je eigen notaris. Vaak hebben wij vooraf een bespreking met de notaris over je wensen en je financiële situatie, zodat de notaris kan komen tot het beste advies.

Financieel inzicht nodig?

Wil je ook financiële vrijheid en inzicht ervaren?
Neem hier contact op
© 2024 LS personal finance