HomeFinancieel adviesHoe kan ik het beste mijn vermogen schenken aan...

Schenken aan (klein)kinderen

Binnen de schenkbelasting gelden tarieven van 10% t/m 40% afhankelijk of het kinderen, kleinkinderen of derden betreft. De tarieven liggen vast, maar de bedragen wijzigen jaarlijks. Het is mogelijk om binnen de jaarlijkse vrijstellingen een bedrag over te maken aan uw (klein)kinderen of derden zonder dat daar belasting over hoeft te worden betaald of dat de belastingdienst op de hoogte hoeft te worden gesteld middels een schenkbelastingaangifte. Wel zou ik u willen adviseren dit goed te omschrijven in de transactie van de bank om misverstanden later te voorkomen.

Voor de overige schenkingen ten behoeve van een éénmalige vrijstelling (ca. € 26.000), de verhoging van de éénmalige vrijstelling ten behoeve van een dure studie (totaal ca. € 54.000) of de hoogste vrijstelling ten behoeve van de aankoop of verbetering van een eigen woning (ca. € 105.000) van uw kind of de partner van uw kind gelden wel voorwaarden. De belangrijkste is dat uw kind of zijn of haar partner niet  jonger is dan 18 en niet ouder is dan 40 jaar. 

Schenken in geld

Schenken in geld is helder. Als we praten over geld kan het ook net zo goed een aandelenportefeuille zijn of onroerend goed. Wanneer u boven de jaarlijkse vrijstelling uitkomt qua waarde zal er over het meerdere afgerekend moeten worden met de belastingdienst en moet er aangifte gedaan worden. De aangifte moet gedaan worden door de ontvanger. Natuurlijk kunt u er voor kiezen om als 'schenker' de belasting te betalen. Voordat u overgaat tot het doen van schenkingen is het heel belangrijk om te bekijken of u dit geld nu al kunt missen. Zeker als het grotere bedragen of structurele schenkingen betreft. Laat mij u helpen om dit te berekenen om later teleurstellingen te voorkomen.

Schenken op papier

Schenken op papier houdt in dat u het geld nu nog niet daadwerkelijk overmaakt, maar dat er later bij een overlijden wel al rekening mee wordt gehouden bij het betalen van de erfbelasting. Zo'n schenking moet worden vastgelegd middels een notariële akte. Daarnaast zult u als 'schenker' jaarlijks 6% over het geschonken bedrag moeten overmaken aan degene aan wie je hebt geschonken op papier. Dit kan een behoorlijke aanslag zijn op uw vaste lasten en mijn ervaring is dat dit vaak wordt onderschat hoe dit kan oplopen op termijn. Ook hiervoor geldt: mocht u het idee hebben om dit te gaan doen laat mij dan bekijken of het financieel haalbaar is en wat het financiële voordeel is voor beide partijen.

Kortom:

Schenken in geld of op papier kan een heel mooi instrument zijn om op termijn erfbelasting te besparen. Daarnaast voelt het vaak ook prettiger om te schenken met de warme hand dan met de koude hand. Een goed testament in combinatie met de juiste schenkingsstrategie heeft vele voordelen.

Ik informeer u graag over de mogelijkheden en kan u daarna begeleiden richting notaris om dit juridisch goed vast te leggen.

 

Andere veelgestelde vragen

Wilt u ook financiële vrijheid en inzicht ervaren?
Neem hier contact op
© 2024 LS personal finance