HomeFinancieel adviesHeb ik nu al wat financiële ruimte om mijn kind...

Wat extra's doen voor (klein)kinderen

Veel van mijn klanten hebben echt de wens hun kind(eren) schuldenvrij door hun studie te helpen. Daarnaast ontvangen de kinderen ook vaak nog een maandelijkse bijdrage om te kunnen voorzien in hun onderhoud wanneer ze op kamers wonen. De mogelijkheid van het kopen van een appartement voor de kinderen kan ook zeker een optie zijn. Dit kan tevens een goede beleggingsoplossing zijn.

Dit alles loopt toch al aardig in de papieren. De gemiddelde duur voor een HBO of universitaire studie is al gauw 5 jaar en de kosten bedragen voor de studie alleen al gemiddeld zo'n € 3.500 per kind zonder extra bedragen voor levensonderhoud.

Mijn ervaring is dat dit bij 2 tot 3 kinderen al aardig in de financiële papieren gaat lopen en het zeker belangrijk is om in de planning te bekijken wat het effect is op jullie netto besteedbare inkomen. Bij ondernemers zie ik vaak aanvullende dividend-uitkeringen als aanvulling op inkomen of wordt er ingeteerd op het privé vermogen in box III.

Wellicht goed om op jonge leeftijd alvast geld opzij te zetten voor later? 

Graag laat ik je zien wat het effect is op je besteedbare inkomen wat de mogelijkheden zijn om hier in de toekomst rekening mee te houden.

 

Andere veelgestelde vragen

Wil je een goed uitgedachte financiële planning die past bij jouw persoonlijke situatie?
Neem direct contact op
© 2020 LS personal finance