HomeBlogsPrinsjesdag 2019

Prinsjesdag 2019

18 september 2019
Prinsjesdag 2019

Zoals de meeste Nederlanders heb ik weer reikhalzend uitgekeken naar Prinsjesdag. Natuurlijk was ik benieuwd naar de plannen voor 2020 en later, maar evenzo benieuwd naar de jurk van Maxima, of Koning WA nu wel of niet met baard zou verschijnen en de hoedjes van de genodigden.

Als Financieel Planner ben ik vooral benieuwd naar de plannen die m.n. ondernemers en particulieren raken. Ook daar is ondertussen het nodige over gezegd in de media. Er is behoorlijk kritiek geleverd op de regering over wetgeving wat eerst wel en dan weer niet zou worden doorgevoerd (lees dividendbelasting), de impact van box III voor sommigen, beperking zelfstandigenaftrek en een heel bataljon aan andere voorstellen.

Vooral op Linkedin zie ik al de nodige ‘adviezen’ en meningen voorbij komen op de voorstellen zoals op Prinsjesdag gepresenteerd. Laten we voorop stellen dat nog niet alle plannen definitief worden c.q. zijn doorgevoerd. Met name de behandeling van box III roept veel vragen op bij belastingadviseurs en de Federatie van Financieel Planners. Deze hebben dan ook officieel gereageerd richting de verantwoordelijke minister.

Het hebben of op laten stellen van een integraal financieel plan kan hierbij enorm helpen. In zo’n persoonlijk plan worden je wensen en doelstellingen inzichtelijk gemaakt; wat jij dus belangrijk vindt in dit leven. Er wordt ook bekeken of e.e.a. haalbaar is op basis van de huidige wet- en regelgeving en tegen de fiscale cijfers van enig jaar. Blijf trouw aan jezelf en je eigen plannen en laat je niet ‘lijden’ door de steeds weer veranderende wet- en regelgeving vanuit Den Haag.

Als individu kun je het probleem niet oplossen, maar moet je bekijken aan de hand van je eigen persoonlijke situatie of e.e.a. financieel haalbaar is.

  • Als jij schenken onder schuldigerkenning belangrijk vindt moet je het dan laten, omdat de vordering nu zwaarder belast wordt?
  • Als jij graag die woning in het buitenland wilt kopen of al hebt moet je nu dan verkopen, omdat het fictieve rendement over de waarde hoger uitvalt?
  • Moet je offensief in aandelen gaan beleggen, omdat er geen rente vergoed wordt op de bank en met de inflatie je vermogen uitgehold wordt terwijl je je doelstellingen ook haalt met een 0% rendement?

Al met al blijft de hamvraag: kun je je financiële wensen en doelstellingen behalen of niet met de middelen die er nu zijn? Alles heeft een consequentie en als het antwoord ‘nee’ is, dan gaan we samen op zoek naar een oplossing die wel past binnen de financiële en fiscale maatregelen van dit jaar.

Neem vrijblijvend contact op

Wilt u ook financiële vrijheid en inzicht ervaren?
Neem hier contact op
© 2022 LS personal finance